Selectează o Pagină

Ziua Reducerii Riscului

Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale


A doua zi de miercuri din luna octombrie a fiecărui an marchează Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Aceasta se sărbătoreşte în scopul conştientizării indivizilor şi comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale si la modalitatile de reducere a vulnerabilitatii faţă de acestea. Mai mult de 250 milioane de oameni pe an sunt afectati de catastrofele naturale, cu o treime mai multa fata de ultimii zece ani. In 2006, Crucea Rosie s-a confruntat cu 482 de dezastre, fata de 278 in 2004. Numarul inundatiilor a crescut de la 54 la 121. Numai in 2007, organizatia a facut fata la mai mult de 100 de inundatii.

Potrivit rezolutiei nr. 44/236 din 22 decembrie 1989 si a rezoluţiei nr. 56/195 din 21 ianuarie 2002 adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie sa fie desemnată ZiuaInternaţionala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

 

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţiirespective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.


Dezastrele
sunt evenimente produse din cauze naturale sau provocate de om care duc la pierderi omeneşti şi la pagube materiale foarte mari, fiind necesară acţiunea unui număr foarte mare de forţe şi mijloace de intervenţie.

Riscuri naturale (hazardele naturale):

 

riscuri naturale:

cutremure;

alunecări şi prăbuşiri de teren;

inundaţii;

fenomene meteorologice periculoase;

avalanşe;

incendii de pădure;

riscuri biologice:

epidemii;

epizootii;

zoonoze;

 

Riscurile pot fi:

a) fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În această categorie sunt cuprinse: cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, epidemiile şi epizootiile;

b)evenimente cu urmări deosebit de grave, asupra mediului înconjurător, provocate de accidente. În această categorie sunt cuprinse: accidentele chimice, biologice, nucleare, în subteran, avarii la construţiile hidrotehnice sau conducte magistrale, incendiile de masă şi exploziile, accidentele majore la utilaje şi instalaţii tehnologice periculoase, căderile de obiecte cosmice, accidente majore şi avarii mari la reţelele de instalaţii şi telecomunicaţii.

O altă formă de a defini riscul este formula următoare:

Riscurile = Vulnerabilităţi + Hazard

 

Termenii formulei au următoarele semnificaţii:

Vulnerabilităţi = urbanizare, degradarea mediului, lipsa de educaţie, creşterea populaţiei, fragilitatea economiei, sărăcie, structuri de urgenţă birocratice etc.

Hazard = fenomen rar sau extrem de natură umană sau naturală care afectează viaţa, proprietăţile şi activitatea umană iar a cărui extindere poate duce la dezastre;

Activitatea de pregatire şi informare preventivă este una extrem de importantă, bazându-se pe necesitatea de a cunoaşte şi de a sprijini autorităţile locale şi populaţia în realizarea măsurilor de reducere a riscului de producere a dezastrelor naturale.

Studiile efectuate la nivel mondial arată că numarul oamenilor care vor avea de suferit de pe urma dezastrelor naturale va creşte cu 50% până în 2015 şi va ajunge, astfel, la 375 de milioane de persoane. Avertismentul vine din partea organizaţieiumanitare Oxfam.

Peste 250 de milioane de oameni sunt afectaţi în prezent de dezastrele naturale, excluzând cutremurele, erupţiile vulcanice sau alte pericole care nu au legatura cu apa. Dar numărul lor va creşte simţitor în următorii patru ani.

Organizaţia umanitară Oxfam Internaţional a analizat peste 6.000 de dezastre climatice care au avut loc în ultimii 20 de ani. Potrivit raportului prezentat de organizaţie, inundaţiile şi seceta se numără printre cele mai frecvente dezastre care au afectat populaţia globului. De altfel, numărul oamemlor care au avut de suferit de pe urma dezastrelor naturale s-a dublat în ultimii 30 de ani. Din 1980 încoace, numărul mediu al persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofelor naturale a crescut de la 121 de milioane de oameni la aproape 245 de milioane. Oxfam avertizează ca sumele destinate ajutorului de urgenţă pentru persoanele afectate vor trebui dublate, ajungând la 25 de miliarde dolari anual.
România se afla printre statele care prezintă un rise foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, într-un clasament al ONU din anul 2010. Organizaţia mondiala a publicat, la Geneva, o listă cu 200 de ţări şi teritorii care se situeaza la polii riscului de producere a unor dezastre naturale, de la cel mai ridicat, până la aproape nul. Potrivit Strategiei Internaţionale a Naţiunilor Unite pentru Reducerea Dezastre-lor (UNISDR), ţările cu eel mai mare risc de mortalitate, respectiv de categorie 9, sunt Bangladesh, China, Columbia, India, Indonezia şi Myanmar. România este unul dintre statele care prezintă un rise foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, pe acelaşi loc cu Afganistanul, Guatemala, Iranul, Pakistanul, Peru, Filipine şi Uzbekistan. La polul opus, cu un rise de catergorie 1, considerat neglijabil, se află teritorii precum Groenlanda şi insulele Wallis şi Futuna.

 

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE:

 • RĂMÂI CALM!
 • ASCULTĂ MESAJELE TRANSMISE DE POSTURILE NAŢIONALE DE RADIO ŞI TELEVIZIUNE.
 • NU DA CREZARE ZVONURILOR, NU CREA PANICĂ
 • RESPECTĂ INDICAŢIILE AUTORITĂŢILOR

SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZATRU:

Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală.

Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:

 • Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
 • Stabiliţi un sistem de comunicare;
 • Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale.

Aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă:

 • Alimente în conserve pentru circa 3 zile;
 • Un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă;
 • Lanternă şi bateri de rezervă;
 • Spirtieră cu spirt solid;
 • Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;
 • Haine adecvate sezonului;
 • Listă cu telefoane de urgenţă.

VIGILENŢA ŞI CUNOAŞTEREA MĂSURILOR DE PROTECŢIE ŞI AUTOPROTECŢIE VĂ POT SALVA VIAŢA ŞI PE CEI DRAGI!

Pentru a sărbători Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „ŢARA BÂRSEI” AL JUDEŢULUI BRAŞOV organizează în data de 12 octombrie 2011 ziua porţilor deschise la Detaşamentul 2 de pompieri Braşov începând cu orele 10,30 precum şi la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Codlea. Vor fi prezentate echipamentele şi aparatura cu rol de protecţie şi înlăturare a urmărilor dezastrelor, se vor desfăşura exerciţii şi aplicaţii precum şi concursuri pentru copii.

Ziua dezastrelor

Program audiențe

Inspector șef
Lt.col. Lucian MARCIU
Luni: 13:00 – 15:00

(D)Prim adjunct inspector șef
Mr.  Valeriu DAVID
Marți: 13:00 – 15:00

Adjunct inspector șef
Lt.col. Maricel RUGINĂ
Miercuri: 13:00 – 15:00

 

Avizare – autorizare
Vineri: 09:00 – 14:00

 

Purtător de cuvânt
Mr. Ciprian Sfreja

E-mail: contact@isujbv.ro

 

Program de avizare – autorizare

Primiri/eliberări documentații:
Luni, marţi, joi, vineri: 08:30-16:30
Miercuri: 08:00-18:30

Datele dumneavoastră: